星期一, 4月 05, 2010

今年最佳歌詞擂台躉及其他

*有乜野可以相信 我唔想信 你要長進
終於知道只可以信自己
信奉神 信任人 信風水 信命理 
信定唔信任由你地

Repeat *

果晚同男朋友嗌完交 唔見咗銀包 入去差館落個(報告)
點知有幾個警察包抄 問我乜事乜事 我話係急事急事
但係呢啲小事最後轉介比警署入面其中一個CID
幾日後去High-tea 岩岩好放低筷子 佢打黎叫我快啲乖啲
過黎警署認領番個ID 仲借啲意岩岩好夠鐘放工 不如落去樓下個酒吧放一放鬆
我當時無為意六神無主 點會估到呢個便衣原來係一個騙子
加上隔離係警署有關二哥頂住 一杯兩杯猜下枚猜下枚終於不醒人事
到我醒返果時哎 我望見我既身體
啲衫褲係我隔離 個警察食緊煙仔
我係咪 要報警 我就係 去報警 所以結果攪到今日係差館衣衫不整
以前有警察保護市民今日有警察侵犯証人
到底邊一個敢對邊一個差人以後都咁信任 
當警察都唔可信試問

Repeat* x 2

我有個囡囡佢岩岩先十幾歲
佢有個先生咁岩同佢傾得兩嘴
果位老師都好似幾鍚佢
手機同波鞋都送咗幾對比佢
我問佢知唔知點解老師特別鍚你
佢話唔只鍚得閒仲會摸下佢大脾
週末假期上去老師屋企襟同一張被
老師好歡喜將佢搬起放一啲野入黎
我個女話唔鍾意亞Sir話佢只係中二
要尊重老師以後 Maths會高分啲啲
就係咁一次一次比佢教Bio
我個女最後終於比佢攪大咗
以前有老師教學生今日有老師攪學生
我點樣靠你班老師教岩一班女學生
當為人師表嘅人我都唔可以再信任咁試問

Repeat* x 2

#一朝你長大終於冇乜比你依賴
 驚埋邊位有朝將你出賣
 事實上大概都應該了解
 只得你一個你可以信賴

Repeat #
Repeat * x 2

-- 農夫《信不信由你》

毋須特別highlight一些精句,因為幾乎每一句都精警,描寫兩宗難以置信,卻又是真人真事,在香港發生的風化案,值得大家細心留意歌詞,更值得大家思考:在這一個荒謬的時代,還有甚麼可以相信?當一直認為可以信賴的,誠信一一破產,我們應該如何自處?

農夫最近推出的《O'Fama》專輯,幾首歌都覺得他們的批判性、幽默感和時代觸覺回來了。另一首值得推介的是講「假如人生只剩24小時」的《24》,rap得前所未有的沉重和出力。其實人生就算尚有24小時、24天甚至24年,始終它也是有限的。如何善用我們有限的人生,是無論任何一個人生階段都要反省的問題。

《Dream Girl》分version 6和version C,前者講找女友的困難,後者講拍拖之後的麻煩,兩首都有一個訊息:日呻夜呻,有沒有好好檢討自己?適合終日「港女」不離口的男士想一想。《眠眠》用懶洋洋的演繹點出香港人普遍睡眠不足的問題,也間接地道出香港人做事動力不足的問題。有精神夜晚玩又沒有精神白天做事,晚上睡眠被犧牲,到要返工才懂得珍惜,你是否這一類人?

長達10分鐘的《O'Fama》雖有多位名人客串,且包括農夫成軍前的故事,但心目中只當是bonus track。可能是前兩Plug《娛樂圈殺人事件》《I Believe You Can Fly》水平麻麻,所以對這張專輯期望不大,但聽了其餘幾首歌,都不乏一些質素比以前更好的作品。

1 則留言:

  1. 《I Believe U CAn Fly》其實不見得太差(除了「每況越大」實在解釋不了),這類電子音樂可算農夫的新嚐試,在youtube看過一個片段,他們一邊唱一邊「Un」也不差。

    回覆刪除